2024SM-Final
FINAL
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
Ny studie undersöker pupillens roll vid diagnos av hjärnskakning - SWE3 thumbnail

Ny studie undersöker pupillens roll vid diagnos av hjärnskakning - SWE3

By Peter Nilsson

En ny studie har som mål att undersöka om pupillens ljusreflex kan användas som ett verktyg för att identifiera hjärnskakning direkt efter skada - exempelvis på sidlinjen under en match i amerikansk fotboll. Studien leds av Brainsafe och universitetet Notre Dame tillsammans med Karolinska Institutet i Stockholm och i samarbete med SWE3.

En ny studie har som mål att undersöka om pupillens ljusreflex kan användas som ett verktyg för att identifiera hjärnskakning direkt efter skada – exempelvis på sidlinjen under en match i amerikansk fotboll. Studien leds av Brainsafe och universitetet Notre Dame tillsammans med Karolinska Institutet i Stockholm och i samarbete med SWE3.

Genom att analysera pupillens kontrollsystem, som är kopplat till de områden i hjärnan som är särskilt känsliga för hjärnskakningar, hoppas studien kunna komma fram till resultatet som innebär att det går att se förändringar i pupillrörelser som avslöjar om hjärnan är påverkad eller inte.

– Vi är självklart också nyfikna på hur stor skillnaden är i pupillreflexer före och efter träning, eller före och efter match, säger studiens forskningsledare Tony Pansell på Karolinska Institutet i Stockholm. Deltagarna i studien kommer därför att genomgå upprepade mätningar, även om de inte drabbats av hjärnskakning, för att säkerställa att resultaten inte påverkas av fysisk ansträngning.

I studien kommer deltagarna att genomgå pupillmätningar under försäsongen, då man förväntas vara fri från hjärnskakning, och därefter om en misstänkt hjärnskakning skulle uppstå. På så sätt kan forskarna jämföra förändringar över tid hos varje enskild spelare.

Om studien kan identifiera förändringar i pupillreflexen som specifikt beror på hjärnskakning, kan detta leda till utvecklingen av nya metoder för att hjälpa spelare och medicinska team att fatta rätt beslut vid misstanke om hjärnskakning i samband med idrott, exempelvis inom amerikansk fotboll.

Under det svenska juniorlandslagets landskamp i amerikansk fotboll mot Tyskland i september 2024 scannades de svenska spelarnas pupiller flera gånger, såväl före som efter träningar och match.

– Inom juniorlandslaget måna om att våra spelare ska kunna delta i vår verksamhet på ett säkert sätt och vi har haft möjlighet att använda Brainsafe under flera år, vilket möjliggör för oss att ge spelarna rätt behandling vid misstänkta hjärnskakningar. Därför var det självklart för oss att delta i studien så att vi kan bidra till forskningen om hur träning och tävling påverkar våra spelare, säger Sebastian Brinkenfeldt, förbundskapten för Sveriges juniorlandslag.

Riksidrottsgymnasiet (RIG) för amerikansk fotboll på Celsiusskolan i Uppsala är också planerat att ingå i studien.

Brainsafe startades 2020 för att minimera konsekvenserna av hjärnskakning och har ambitionen att bli Europas ledande expert inom hjärnskakning. Med hjälp av Brainsafe kan hjärnskakningar hanteras på ett forskningsbaserat och professionellt sätt och via deras plattform kan föreningar minimera effekterna av hjärnskakning genom ett rehabiliteringsstöd för såväl individen och föreningen. Plattformen ger individen en säker återgång till sin idrott och genom fysiska och kognitiva tester, och dagliga symtomrapporter.