2024Week 6
15:00 May 11th, 202415:00 11/5 2024
Örebro Black Knights logo
Black KnightsÖBK
-
Tyresö Royal Crowns logo
Royal CrownsTRC
-
15:00 May 11th, 202415:00 11/5 2024
Kristianstad Predators logo
PredatorsKP
-
Oslo Vikings logo
VikingsOV
-
16:00 May 11th, 202416:00 11/5 2024
Limhamn Griffins logo
GriffinsLG
-
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
-
Ett ungt svenskt landslag med förhoppningar om ny EM-final - SWE3 thumbnail

Ett ungt svenskt landslag med förhoppningar om ny EM-final - SWE3

By Peter Nilsson

När Sverige idag spelar EM-semifinal i amerikansk fotboll för herrar på bortaplan mot Finland är det ett till stora delar nytt och ungt svenskt landslag som beträder plastgräset i Vantaa utanför Helsingfors. Ett faktum som skapar såväl utmaningar som möjligheter enligt Sveriges två koordinatorer Robert Johansson och Patrik Lundqvist.

När Sverige idag spelar EM-semifinal i amerikansk fotboll för herrar på bortaplan mot Finland är det ett till stora delar nytt och ungt svenskt landslag som beträder plastgräset i Vantaa utanför Helsingfors. Ett faktum som skapar såväl utmaningar som möjligheter enligt Sveriges två koordinatorer Robert Johansson och Patrik Lundqvist.

EM-semifinalen mot Finland den 5 augusti ser du live på SWE3 Play kl. 12 svensk tid

2021 förlorade Sverige EM-finalen mot Italien på Malmö stadion, en publikfest som inte blev vad landslaget och förbundskapten BD Kennedy hoppats på – Sverige förlorade med klara 14–41. EM-finalen den gången föregick av en mer framgångsrik semifinal på bortaplan mot Finland (vinst 22–14). Och det senare gäller även 2023 när Finland lördagen den 5 augusti återigen väntar i EM-semifinal på bortaplan.

För den som jämför laguppställningarna i EM-semifinalen 2021 mot Finland med EM-semifinalen 2023 mot samma motstånd är det främst i det svenska anfallet som skillnaden är stora.

– På den offensiva linjen är det endast en spelare som har spelat en herrlandskamp tidigare och endast två av sju wide receivers har spelat en landskamp på seniornivå innan idag. En av tre running backs är ny i dessa sammanhang och en av två quarterbacks gör sin första seniorlandskamp. Så det är många som nu gör sin debut, berättar Sveriges offensiva koordinator Robert Johansson.

Vad är utmaningarna för dig som coach när det är så många spelare som är nya i matchsammanhang som dessa?
– Det handlar förstås om att förbereda dem mentalt på matchsituationen som en EM-semifinal på bortaplan innebär. Det är en oprövad grupp i den här miljön även om många har varit en del av stora matcher och landslagsläger tidigare. Nyckeln för oss bli att komma ihop som en grupp och att skapa en trygghet i laget. Målet är att spelarna ska känna att det egentligen inte spelar någon roll vad de spelar, om det är en träningsmatch med sitt klubblag eller en EM-semifinal. Hade de inte kunnat spela amerikansk fotboll hade de inte varit här.

Blir det extra viktigt med en bra start i en match där många är nya?
– Vi blir lite känsligare för hur momentumet rör sig i matchen, vi måste jobba hårdare på att hålla alla på plats. Färdigheterna finns där men det gäller att kontrollera det mentala, att matchen inte väller över en, det är utmaningen. Och det handlar om att vi behöver ha en bra plan att luta oss mot och falla tillbaka på. Vi har försökt justera anfallet utifrån dessa förutsättningar, så det har varit ett annat sätt att jobba på, vi har fått jobba lite hårdare. Men spelarna har svarat bra, det ska bli spännande det här!

Blir vi mer beroende än vanligt av de spelare som har varit med ett tag när så många är nya?
– De erfarna spelarna i anfallet är för få för att de ska orka bära alla, vi behöver göra oss till en stark grupp. Är vi tillräckligt många kommer de inte åt oss jämfört med att ett fåtal ska dra de andra. Hade vi haft två eller tre nya spelare hade vi kunnat tänka annorlunda, men nu är de så många nya så det är inte de mer erfarna spelarna som [Anton] Hyvönen och Ture [Nilsson] som ska bära oss, vi ska göra det tillsammans.

Är det en slump att det blev så här ny eller finns det en tanke bakom?
– Jag skulle säga att det framförallt är ett tecken på att vi har en hel del talang att plocka upp ett svenskt herrlandslag, även när vi saknar flera proffsspelare i laget. Det finns gott om talang i Sverige, det finns många duktiga spelare att ta av, det är jätteroligt.

Allt sammantaget, hur har förutsättningarna för dig som offensiv koordinator varit inför dagens EM-semifinal?
– Vi får se idag vad det blir av det, säger Robert Johansson och skrattar. Men det har varit ett annat sätt att jobba på, helt klart. Det är mycket mer grupptänk, hur anfallet agerar som grupp. Och det blir mycket mer coaching från vår sida jämfört med tidigare då man mer kunnat justera mer på individnivå. Men det är grymt kul som ledare att vara en del av och målsättningen är att vara uppe i fart redan på första spelet och att inte mjukstarta. Vi ska hålla farten uppe och våga vara aggressiva och ta för oss. Då kommer det gå bra.

I det svenska försvaret är det inte lika mycket nytt – stommen i försvaret spelade fjolårets två landskamper och har varit med på samtliga läger sedan dess berättar Sveriges defensiva koordinator Patrik Lundqvist.

– Det är några nya spelare som har kommit in, men jag tror det är lättare för dem att komma in i systemet när det är många som varit med ett tag. Så vi är i en lite annan sits än vår anfallsmotsvarighet.

Innebär det att mer ansvar läggs på det svenska försvaret i en match som denna?
– Nja, så är det inte riktigt, alla behöver bidra för att vi ska vinna. Men det jag har sagt till mina spelare när vi träffades på första lägret inför EM-semifinalen är att nu ser det annorlunda ut. Första gången vi sågs hade ingen spelat i det system vi spelar i, nu har delar av gruppen varit med om allting sedan dess, alla läger och alla matcher. Det innebär något annat för mig som coach och för dem som spelare, vi vill och kan börja göra justeringar och detaljändringar. Samtidigt som vi har en del nya spelare som kommit in, så det är alltid en inre brottningsmatch mellan att pusha de som kan systemet fullt ut och de som är nya, att fortsätta hålla det enkelt samtidigt som vi vill börja föra in ny information.

Hur mycket anpassar ni er överlag till motståndet jämfört med att hålla fast vid grundprinciperna som ni vill spela utifrån?
– Jag vill inte justera för mycket, jag vill diktera matchen utifrån hur vi spelar försvarsspel. Och utifrån vårt sätt att spela ska vi kunna försvara oss mot det mesta. Sen är det förstås alltid så att man ger spelarna bättre förutsättningar att lyckas om de känner till tendenser och formationer som vi har sett att Finland är benägna att göra vissa saker utifrån. Men olika spelare har också förmågan att ta in olika mycket, en del vill få så mycket information som möjligt och kan processa allting under matchen, medan andra blir mer stressade och börjar tänka för mycket. Det vill du inte ha, du vill att de ska förlita sig på sin instinkt och sin fysiska förmåga.

Men det måste vara en större utmaning för er och kräva lite mer anpassning när vi möter Finlands anfall jämfört med fjolårets kvalmotståndare Serbien och Schweiz?
– Absolut, Finland är en mycket bättre motståndare. Men i slutändan handlar det fortfarande om vad vi gör. Vi kan inte påverka hur de ställer upp eller vad de gör, det handlar om att våra elva spelare på planen måste göra sin uppgift. Det handlar om att våga göra bra saker. Gör vi det brukar resultat bli bra.