-
Sverige föll mot Finland – nu väntar match om EM-bronset - SWE3 thumbnail

Sverige föll mot Finland – nu väntar match om EM-bronset - SWE3

By Peter Nilsson

Efter underläge 0–19 i paus kom ett ungt svenskt herrlandslag tillbaka i den andra halvleken av EM-semifinalen på Myyrmäki Football Stadium utanför Helsingfors. Sverige reducerar fram till 14–19 men en finsk kickoffretur för en touchdown efter Sveriges reducering blev matchavgörande - hemmanationen kunde dra ifrån och till slut vinna med klara 33–14. Sverige får nu istället för en EM-final spela om bronset längre fram i höst.

Efter underläge 0–19 i paus kom ett ungt svenskt herrlandslag tillbaka i den andra halvleken av EM-semifinalen på Myyrmäki Football Stadium utanför Helsingfors. Sverige reducerar fram till 14–19 men en finsk kickoffretur för en touchdown efter Sveriges reducering blev matchavgörande – hemmanationen kunde dra ifrån och till slut vinna med klara 33–14. Sverige får nu istället för en EM-final spela om bronset längre fram i höst.

Se matchen i efterhand på SWE3 Play

Matchstatistiken finns här

Finlands mest meriterade quarterback genom tiderna, Miro Kadmiry, lade egentligen skorna på hyllan efter säsongen 2021. De senaste två åren har han istället för amerikansk fotboll spelat flaggfotboll. Men till EM-semifinalen mot Sverige den 5 augusti kallades han in för att leda Finland s anfall ytterligare en gång, och det skulle det visa sig att gammalt är äldst som det brukar heta.

Bakom ett ruskigt effektivt passningsspel och tre TD-passningar från Miro Kadmiry kunde Finland kunde bygga upp en 19–0-ledning i halvtid av EM-semifinalen på Myyrmäki Football Stadium i Vantaa utanför Helsingfors. Detta samtidigt som Sverige inte ar med i matchen i den första halvleken. Ett ungt anfall hade svårt att flytta bollen annat är när QB:s Viktor Wessberg och Ture Nilsson själva sprang med densamma och det svenska försvaret hade stora svårigheter med att få stopp på Finlands ruskigt effektiva passningsspel.

I den andra halvleken var det dock ett Sverige med förnyad energi som kom ut på planen och den förnyade energin ger resultat. Caesar Winsnes forcerar en fumble i mitten av den tredje kvarten som Mattias Eriksson tar hand och och Sverige kommer på riktigt in i matchen när running back Alexander Kennedy Chaanhing från Finlands 48-yardslinje hittar mängder av öppet grönt plastgräs. I sin debut i herrlandslaget springer Kennedy Chaanhing in Sverige första touchdown i matchen och reducerar den finska ledningen fram till 7–19.

Och Sverige ska närma sig ytterligare. Det svenska försvaret börjar få stopp på det finska anfallet och man trycker ner Finland allt närmare eget målområde. Och i början av den fjärde kvarten kan Kasper Wedberg från Finlands 14-yardslinje springa in en ytterligare en svensk reduceringen fram till 13–19. Som blir 14–19 efter Alvin Gustafssons andra extrapoäng för matchen.

I det läget leder förvisso Finland fortfarande men allt momentum i matchen lutar i svensk favör och Sverige är nu bara fem poäng bakom. Det börjar lukta vändning och vinst på den svenska sidlinjen. Men på den avspark som följer på Sveriges reducering tar Finland Luukas Eerola bollen på egen 10 yardslinje och tråcklar sig hela 90 yards längst med den svenska högerkanten för en helt matchavgörande finsk touchdown fram till 14–26.

Så istället för fortsatt svenskt momentum och ytterligare svensk reducering svänger pendeln obarmhärtigt, hjärtskärande och definitivt tillbaka i finsk favör. Och inte blir det bättre en stund senare när Finland, efter att ha ytterligare en gång ha stoppats av det svenska försvaret, lyckas med ett trickspel på en punt på ett fjärde försök som leder fram till fyra nya och utökad ledning – Finland kan i slutet av matchen fastställa slutresultatet till 14–33.

Sverige gör en bra andra halvlek när den svenska offensiva linjen börjar flytta på finländska spelare, när passningarna börjar nå fram och när det svenska försvaret spelar med kraft och energi. Men när det behövdes som mest fick Finland till ett matchavgörande spel på special teams och vinsten var det till slut inte mycket att säga om. I och med förlusten får Sverige spela om bronset i EM för herrar 2023 – i bronsmatchen ställs man mot förloraren i matchen mellan Österrike och Italien (en match som spelas söndagen den 6 augusti).

Men trots förlusten mot Finland var det inte alldeles för dystra miner på den svenska sidlinjen efter matchen. Ett ungt svensk landslag kom tillbaka under tuffa omständigheter och gjorde det spännande mot ett Finland som fick ta tillbaka sin pensionerade veteran-QB för att ta sig till EM-final. Finland vann slaget men framtiden är mer blå och gul än blå och vit.