52
SM-guld till Stockholm efter rekordstor finalseger - SWE3 thumbnail

SM-guld till Stockholm efter rekordstor finalseger - SWE3

By Peter Nilsson

Stockholms anfall var svårstoppat i SM-finalen i Superserien Herr 2022 på Behrn Arena när Mean Machines vann över Örebro Black Knights med 52–8 (38–8), den största segermarginalen i en SM-final på herrsidan någonsin. Stockholms quarterback Mark Pappas stod för sex TD-passningar i finalen.

På det nylagda plastgräset på Behrn Arena var det Stockholm Mean Machines anfall som började med bollen i SM-finalen för herrar den 9 juli 2022. Och det tog endast 1 minut och 36 sekunder för blåklädda Stockholm innan man var i ledningen med 7–0 efter att QB Mark Pappas hittat fram till Matthew Retzlaff längst med vänsterkanten.

Stockholms anfall skulle visa sig svårstoppat i finalen och det tog bara 4 minuter och 18 sekunder för Mean Machines att utöka sin ledning då Mark Pappas under tryck hittade Johan Hallgren ensam mitt i plan. Johan Hallgren satte på raketmotorn och sprang drygt 60 yards och utökade Stockholms ledning till 14–0.

Örebros anfall kommer in på planen för att reducera, men istället är det Stockholms Denny John som tar hand om en Örebro-fumble på Black Knights 20-yardslinje. På spelet efter springer Robin Gavelin Miranda helt ensam i mitten i Örebros målområde, och där hittar Mean Machines QB Pappas honom med en passning. Med halva första kvarten spelad leder Stockholm Mean Machines hastigt och lustigt med Stockholms ögon men olustigt med Örebro ögon SM-finalen med 21–0.

Örebros offensiva linje ger QB Trevor Vasey tid i första kvarten men passningarna sitter inte och går ofta lite för högt, samtidigt som Stockholmsförsvarare som Vidar Gjermstad och Waraphon Ben Prasopsin inleder matchen med flera bra spel. Stockholms Robin Gavelin Miranda å sin sida avslutar den första kvarten med att sparka in ett 26-yards långt field goal och fastställer resultatet efter en spelas kvart till 24–0 i Stockholms favör.

I inledningen av den andra kvarten går Örebro för det på fjärde försöket med fem yards kvar att gå från mittlinjen, men Vaseys boll kan inte fångas upp. Istället kan Stockholms Anton Blomgren fånga upp Pappas passning när han är helt ensam utanför Örebros målområde. Blomgren kan promenera in och utöka Stockholms ledning till 31–0 med 9:09 kvar av första halvlek.

I slutet av halvleken vaknar Örebros anfall till liv och med drygt två minuter kvar av första halvlek hamnar till slut Örebro på poängtavlan när QB Vasey sliter sig loss från en försvarare och Filip Wetterberg elegant får in en fot i målområdet. Timmy Göransson springer in tvåpoängsförsöket och matchen jämnar till sig när Örebro reducerar till 31–8.

De som hoppas på en jämnare match blir dock besvikna, för hjälpta av en ”ruffing av passaren”-bestraffning på Örebro hinner Stockholm med en sista touchdown innan halvleken är slut. Satt under hård press av Örebros Filip Jönsson får Stockholms Mark Pappas ändå fram bollen till Matthew Retzlaff som fastställer halvtidsresultatet till 38–8.

I början av Örebro av andra halvlek går Örebro två gånger om för det på fjärde försöket från mittplan. Den första gången stoppas man av en tackling av Stockholms Carl Henriksson och den andra gången slutar det med en interception av Stockholms Adam Westin.

Inget flyt för Örebros anfall med andra ord, istället är det Mean Machines Matthew Retzlaff som kan jogga in i målområdet på Mark Pappas sjätte TD-passning för dagen och utöka Stockholms ledning till 45–8. Ännu mer oflyt har Örebro när man ska reducera ställningen i slutet men istället tappar bollen och vilket gör att Adam Westin som kan springa 95 yards för matchens sista poäng, vilket fastställer slutresultatet till 52–8.

SM-guld för Stockholm Mean Machines som får fira både finalsegern och att man gick genom hela säsongen 2022 i Superserien Herr obesegrade.