41
Nässjö bröt Uppsalas guldsvit och tog sitt första SM-guld - SWE3 thumbnail

Nässjö bröt Uppsalas guldsvit och tog sitt första SM-guld - SWE3

By Peter Nilsson

Uppsala 86ers hade tagit samtliga SM-guld i flaggfotboll på herrsidan sedan 2015. Men på Skogsvallen i Nässjö den 24 september bröts guldsviten när hemmalaget Nässjö Saints besegrade Ale Brewers i en poängrik - 40–35 - och spännande SM-final.

Uppsala 86ers hade tagit samtliga SM-guld i flaggfotboll på herrsidan sedan 2015. Men på Skogsvallen i Nässjö den 24 september bröts guldsviten när hemmalaget Nässjö Saints besegrade Ale Brewers i en poängrik – 40–35 – och spännande SM-final.

Se hela finalen i efterhand på SWE3 Play

Att det skulle bli ett nytt lag som vann SM-guld stod klart redan inför finalen då vare sig Nässjö Saints – som slog ut Eskilstuna Sharks i sin semifinal – eller Ale Brewers – som besegrade de regerande mästarna Uppsala 86ers i semi – hade en guldpokal i föreningens prisskåp sedan tidigare. Och på ett soligt men kylslaget Skogsvallen i Nässjö skulle de två finallagen bjuda på en underhållande och jämn final som inte avgjordes förrän i matchens slutminuter.

Brunklädda Ale Brewers tog ledningen när Daniel Davies hittade fram till Axel Reinholdz innan Nässjö hamnar i poängprotokollet strax därefter när William Siljesjö når fram till Jonathan Myrlander. Ett lyckat extrapoängsförsök fram till samme Myrlander gör att Saints går upp i ledningen med 7–6, och de två finallagen ska följas åt i poängprotokollet under så gott som hela SM-finalen.

Tre gånger om utökar Nässjö Saints sin ledning i den första halvleken men Ale Brewers kan svara hela vägen fram till 21–21. När Nässjö i den första halvlekens slutsekunder kan återta ledningen fram till 28–21 rinner klockan ut innan Ale Brewers kan komma ikapp.

Kommer ikapp gör istället Ale i inledningen av den andra halvleken och man tar ledningen i matchen, 29–28, genom en touchdown av Oliwer Andersson och ett lyckat extrapoängsförsök av Rafael Rizzo.

Det är stiligt värre när QB William Siljesjö elegant kan ta emot en TD-passning från Jonathan Myrlander och Nässjö återigen kan återta ledningen fram till 34–29. Och SM-finalen avgörs när Ale Brewers för första gången i matchen inte kan reducera Nässjös Ledning – istället är det Saints som kan utöka densamma fram till 40–29.

Ale Brewers kan förvisso reducera fram till 40–35 med två minuter kvar av matchen. Men när Nässjös Linus Petterson visar på flaggfotbollsintelligens genom att inte springa in en touchdown utan istället stannar upp på Ales 1-yardslinje gör han så Nässjö Saints får behålla bollen och kan göra så att matchklockan rinner ut.

När klockan tickat ner till 00:00 kan vitklädda Nässjö Saints fira föreningens första SM-guld på hemmaplan efter en riktigt underhållande och spännande final där Mathias Ahlqvist utses till matchens MVP i Ale och Jonathan Myrlander får samma pris i Nässjö.