52
Femte raka SM-guldet för Carlstad Crusaders - SWE3 thumbnail

Femte raka SM-guldet för Carlstad Crusaders - SWE3

By Peter Nilsson

Det blev en bekväm resa för Carlstad Crusaders på vägen mot sitt femte raka SM-guld på damsidan. 14–0 i halvlek blev 28–0 efter full tid och värmländskorna fick fira ett nytt SM-guld på Behrn Arena. Stor segerorganisatör i Carlstad var Olga Sotillo som stod för 22 av Carlstads 28 poäng i matchen.

Det blev en tämligen bekväm resa för Carlstad Crusaders på vägen mot sitt femte raka SM-guld på damsidan. 14–0 i halvlek mot Örebro Black Knights blev 28–0 efter full tid och värmländskorna fick fira ett nytt SM-guld på Behrn Arena. Stor segerorganisatör i Carlstad var Olga Sotillo som stod för 22 av Carlstads 28 poäng i matchen.

Behrn Arena bjöd den 9 juli på soligt och vackert väder när SM-finalen i Division 1 Dam för säsongen 2022 skulle spelas. Damfinalen bjöd på sin sida på två väldigt olika offensiva spelfilosofier – Örebros anfall ställer under matchen upp i en tung springformation med alla spelare nära bollen och man vill med kraft flytta bollen framåt. Carlstad å sin sida ställer upp med fyra WR utspridda över plan och man vill istället med passningar och finess hitta luckor och öppningar i Örebros försvar.

Men trots de olika anfallsuppställningarna är det de båda lagens försvar som börjar bäst, och båda lagens tvingas sparka iväg bollen första gången de har bollen. Matchens första poäng kommer istället andra gången Carlstad har bollen efter att Örebro misslyckas med en punt.

Efter visst krångel kan Crusaders Olga Sotillo på fjärde försöket hitta en öppning på vänsterkanten och spring in matchens första touchdown. Samme Sotillo springer in två ytterligare poäng och ökar det svartklädda hemmalagets ledning till 8–0.

Efter att Carlstad tagit ledningen i matchen får lagets anfall upp farten och man kan med vältajmade passningar utöka sin ledning i början på andra kvarten. Återigen är det Olga Sotillo som springer in bollen i målområdet, även denna gång på ett fjärde försök. 14–0 till Carlstad, vars försvar även de får upp försvaret och Alma Gustafsson och Heide Svensson Duric får in en bra tacklingar som stoppar upp Örebros anfall.

Det är årets MVP i Division 1 Dam 2022, Sara Lidner, som håller Örebro kvar i matchen samtidigt som lagens blockeringar i anfallet börjar hitta rätt. Två gånger om konverterar man fjärde försök till fyra nya, men tredje gången lyckas det inte och Örebro avslutar den första halvleken utan poäng medan Carlstad tar med sina 14 in i omklädningsrummet.

I den tredje kvarten är det återigen lagens försvar som dominerar, i Örebro sätter bland annat Linnea Luuk och Nova Sernler stopp för Carlstads anfall flera gånger. Och på den fjärde kvartens första spel kliver Black Knights Jenika Hedman fram och tar en interception långt ner på Örebros planhalva.

Det är återigen Carlstads nummer 19, spanjorskan Olga Sotillo, som bryter mönstret. Med drygt sju minuter kvar av matchen hittar hon en lucka och sig igenom hela Örebros försvar och avgör matchen när Crusaders går upp i ledning med 20–0.

När Örebro ska komma tillbaka går det inte alls – de fumblar istället bollen och det är istället Carlstads Anna Hedström som kan springa in en touchdown och utöka ledningen än mer, först till 26–0 och sen till 28–0 genom Olga Sotillo.

I slutet av matchen vaknar Örebros anfall till liv med det är för lite och för sent och man stoppas på Carlstads 2-yardslinje samtidigt som Carlstads huvudtränare Patrik Gustafsson får det traditionella isbadet över sig på Carlstads sidlinje.

Carlstad vinner med 28–0 och är svenska mästare för damer för säsongen 2022!

Till matchens lirare i Örebro väljs Linda Nyberg och i Carlstad Anna Hedström.